Sempozyum Çağrısı
ULUSLARARASI BATMAN SEMPOZYUMU
 
Batman, petrolün bulunup işlenmesiyle kısa sürede metropol olma sınırlarına erişen bir kent geçmişine sahiptir. Bölgesel dinamizmin öteden beri merkezinde bulunan ve coğrafi olarak tarih boyunca bir geçiş sahası olma özelliğini koruyan Batman, Anadolu’daki farklı çevresel, sosyal ve siyasi gelişmelere sahne olmuştur. Bu özellikler sayesinde Batman’da köklü bir tarihsel, kültürel ve ekonomik yapı ortaya çıkmıştır. Günümüzde harekete geçirilmeye çalışılan potansiyeli ile yerelden ulusal ve uluslararası arenaya açılım yapan Batman; bilim, eğitim, sağlık, sanat, spor, kültür, ekonomi ve turizm alanlarıyla adından sıkça söz edilen iller arasında yerini alma yolunda hızla ilerlemektedir.
Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde 28 – 30 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan “Uluslararası Batman Sempozyumu” kentin hedeflerine ulaşması açısından önemli katkılar sağlayacaktır. Batman Üniversitesinin kuruluşunun 15. yılında “Geçmiş, Bugün ve Gelecek” temasıyla düzenlenecek olan “Uluslararası Batman Sempozyumu”nun temel amacı, Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını bilimsel olarak ele almak; bu sayede Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, bölgesel, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma ile Batman ili üzerine akademik çalışmalar yürüten bilim insanları arasında bilgi alışverişi sağlayarak iş birliği ve dayanışmayı artırmaktır.
Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Batman Sempozyumu”nda arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, ekonomi, eğitim, kültür-sanat, politika,  meşhur şahsiyetler, tarih, toplumsal yapı, güncel sorunlar, demografi ve turizm, spor, sağlık, şehir ve mimari, biyoçeşitlilik, çevre, doğal zenginlikler-kaynaklar, enerji, madencilik, mühendislik, sanayi, tarım ve hayvancılık ana temaları ile düzenlenmesi planlanmaktadır. Sempozyumda sunulan bildiriler ilgili hakem süreçleri tamamlandıktan sonra tam metin olarak yayımlanacaktır.
Anahtar Kelimeler: Batman, Kültür, Tarih, Ekonomi, Bilim
Sempozyumu Yapan Kurum: Batman Üniversitesi